Geldige kortingen: Skihelmen, brillen, handschoenen en sokken

Verschillende soorten fietsbrillen: welke is het beste voor jouw situatie?

  • Geplaatst op
  • 0
Verschillende soorten fietsbrillen: welke is het beste voor jouw situatie?

Fietsbrillen beschermen jouw ogen tijdens het fietsen. Tegen schadelijke uv-straling, maar ook tegen wind en zand. Een sport zonnebril gebruik je op de mountainbike en de racefiets, maar natuurlijk ook op de elektrische fiets. Kies je voor een fotochromatische fietsbril met meekleurende glazen, een polariserende sportbril of een bril met verwisselbare lenzen? Welke sport zonnebril of fietsbril past het beste bij jouw situatie en ervaringsniveau? 

Waarom een sport zonnebril tijdens het fietsen? 

Een fotochromatische fietsbril of een sport zonnebril is een onmisbaar accessoire op de mountainbike of de racefiets. Het dragen van goede bril tijdens het fietsen is belangrijk om een aantal redenen. Ze beschermen je ogen tegen zonlicht of vuil en verbeteren jouw zicht. 

 

  • Bescherming tegen uv-stralen: een goede sport zonnebril heeft een hoogwaardig uv-filter. Dat betekent dat de brillen je ogen beschermen tegen schadelijke straling. Anders dan je misschien denkt, is uv-straling ook aanwezig op bewolkte dagen. Een goede fietsbril zorgt er ook voor dat je niet “knijpt” met je ogen. Dit voorkomt hoofdpijn.

 

  • Bescherming tegen vuil en zand: een fotochromatische fietsbril of sportbril zorgt er ook voor dat er geen zand, wind, vuil of insecten in je ogen terechtkomen. Dat is pijnlijk en belemmert jouw zicht waardoor er tevens gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. 

 

  • Beter zicht op de fiets: het dragen van een sport zonnebril met meekleurende glazen draagt ook bij aan het zicht. Omdat de lenzen mee kleuren, heb je altijd scherp zicht en kun je snel reageren op onverwachte situaties of obstakels op de weg of in het bos. 

Verschillende soorten fietsbrillen voor elke situatie

Ga je voor een fotochromatische zonnebril of een fietsbril met polariserende glazen? Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van deze verschillende soorten sport fietsbrillen?  

 

  1. Fotochromatische of meekleurende fietsbril

Een fotochromatische fietsbril heeft lenzen die meekleuren met het daglicht. Dat betekent dat de glazen van deze sport zonnebrillen het licht in verschillende percentages absorberen. Dat maakt een fotochromatische sportbril geschikt voor fietsen tijdens bewolkte dagen, als de zon fel schijnt of wanneer het schemerig is. Deze brillen zijn dan ook niet voor niets het meest populair onder mountainbikers en wielrenners die op de weg en in het bos fietsen.  

 

  1. Polariserende fietsbril

Als je tijdens het mountainbiken of racefietsen geen last wilt hebben van die vervelende schittering van de zon, kun je het beste kiezen voor een fietsbril met polariserende glazen. Deze brillen verminderen de weerkaatsing van zonlicht op een obstakel, het wegdek of op andere oppervlakken. Een polariserende fietsbril draagt bij aan het zicht op de weg, verbetert de veiligheid op de fiets en geeft je ogen rust. Knijpende ogen is verleden tijd. 

 

  1. Klassieke fietsbril (met verwisselbare lenzen)

Klassieke fietsbrillen hebben in de meeste gevallen verwisselbare lenzen. Ze zijn geschikt voor recreatieve fietsers of mountainbikers en wielrenners die gemiddeld vaak fietsen. Anders dan een fotochromatische fietsbril, kleuren de glazen niet mee. Je moet de lenzen dus verwisselen als je een goed zicht wilt behouden bij zon, schemer of bewolkte dagen. 

Extra tip! Brildragende fietser? Er zijn ook sportbrillen met glazen op sterkte voor brildragende fietsers. Je hoeft geen lenzen te dragen. Er is wel een nadeel. Niet elke sport zonnebril kan worden voorzien van glazen op sterkte. Fietsbrillen van hoge kwaliteit kun je ook over jouw bril dragen. Ze hebben een fijne pasvorm die goed aansluit op het hoofd. 

Welke sport fietsbril past het beste bij jou? 

Er zijn sport zonnebrillen met donkere, lichte of transparante lenzen. Welke kleur glazen je nodig hebt, is afhankelijk van welk type fietser je bent. Als je voornamelijk de mountainbike, e-bike of racefiets op stapt als de zon schijnt, is een sport zonnebril met donkere lenzen het meest geschikt. Deze zijn voorzien van uv-bescherming en voorkomen dat je verblind wordt. 

Fiets je het hele jaar door maar doe je dat voornamelijk overdag als de zon niet zo fel schijnt of in een schaduwrijke omgeving? Kies dan voor een sport zonnebril met gele of oranje glazen. Ze voorzien jouw ogen van de bescherming die ze nodig hebben én helder zicht. 

Gebruik je de fiets om in de ochtend naar je werk te gaan of pak je de mountainbike of racefiets ook vaak voor een ritje in het donker? Draag dan een fietsbril met transparante lenzen. Zo ben je ook als het daglicht te wensen overlaat, zeker van een scherp zicht. 

 

Donkere lenzen

Deze sport zonnebrillen zijn perfect voor fietsen in besneeuwde gebieden, bergen en dichtbij het water of de zee. Deze lenzen hebben een lichtabsorptie van circa 82% tot zelfs 97%. 

 

Lichte lenzen

Lichte lenzen kun je het beste dragen als je wilt fietsen tijdens zomerse dagen in Nederland, landen met een matig klimaat en tijdens bewolkte dagen. De lichtabsorptie is 82% to 57%. 

 

Transparante lenzen

Sport fietsbrillen met transparante lenzen zijn geschikt voor het fietsen tijdens zonsopkomst,  zonsondergang, schemering of in het donker. De lichtabsorptie van de lens ligt rond 20%. 

 

Waar op letten bij het kopen van een fietsbril

  • Materiaal: het frame van een sport zonnebril kan gemaakt zijn van verschillende soorten materialen. Zoals bijvoorbeeld kunststof, rubber, carbon of sterk polycarbonaat. Carbon is licht van gewicht. Polycarbonaat is een zeer sterk materiaal. Een frame van rubber is daarnaast zeer flexibel en zorgt voor een aangename pasvorm om je gezicht.

 

  • Pasvorm: een fotochromatische fietsbril of sport zonnebril moet bovenal prettig zitten. Dat betekent dat je het frame niet mag “voelen” in de vorm van drukkingen. 

 

  • Kwaliteit van de lens: let bij het kopen van een fietsbril ook op de kwaliteit van de lens en de coating. Deze is bij voorkeur krasbestendig en heeft uv-werende eigenschappen.

 

  • Anti-condens: als je fietst in elke weersomstandigheid of snel transpireert tijdens het mountainbiken of wielrennen, is het ook belangrijk om op de anti-condens functie en ventilatie van een fietsbril te letten. Daarmee voorkom je dat de lenzen beslaan.  

Naast pasvorm, materiaal en kwaliteit is het uiteraard ook van belang om rekening te houden met het budget. Er zijn goedkope fietsbrillen met verwisselbare lenzen, maar ook hoogwaardige sport zonnebrillen met fotochromatische lenzen.

Heb je een handje hulp nodig bij het kiezen? Bekijk eens ons assortiment aan fietsbrillen! We hebben voor elke smaak wel een keus.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »