De weg naar acceptatie van fietshelmen

De weg naar acceptatie van fietshelmen

In deze blog beschrijven we de weg naar acceptatie van de fietshelm. Een Nederlander heeft altijd moeite gehad om aan een fietshelm te beginnen. Hierin leggen we het een en ander uit !

De Opkomst van de Fietshelm: Veiligheid Meets Stijl

 

In het vlakke landschap van Nederland en België, waar de fiets niet alleen een vervoersmiddel maar een levenswijze is, speelt veiligheid een steeds grotere rol. Waar het dragen van een fietshelm lang als niet cool werd beschouwd, met name onder jongeren, zien we een positieve verschuiving. Dankzij bewustwording en de snelle ontwikkelingen in helmtechnologie en design, maakt de 'helmcultuur' zijn opmars. EpicGear.nl staat aan de voorhoede van deze beweging, met zijn missie Design en Veiligheid in een.

 

De weg naar acceptatie

Waarom hebben Nederlanders uberhaupt moeite met het dragen van fietshelmen? Daarvoor moeten we terug naar onze geschiedenis, Nederland is van oudsher een fietsland.

Het begin van het fietsen in Nederland kan worden getraceerd naar de late 19e eeuw. De allereerste fietsen, zonder pedalen en bekend als loopfietsen of draisines, werden uitgevonden door de Duitse baron Karl von Drais in 1817. Deze vroege vorm van de fiets kwam echter pas veel later naar Nederland en was niet direct populair.

De echte populariteit van fietsen in Nederland begon in de jaren 1860 met de komst van de velocipede of "bone shaker", gevolgd door de "hoge bi" in de jaren 1870. Deze fietsen waren echter nog steeds vrij oncomfortabel en niet bijzonder praktisch voor dagelijks gebruik.

Een significante verandering kwam met de introductie van de "veiligheidsfiets" in de late jaren 1880. Dit type fiets, met twee gelijke wielen en een kettingaandrijving, lijkt op de moderne fiets die we vandaag de dag kennen. De veiligheidsfiets was veel stabieler, comfortabeler, en praktischer dan zijn voorgangers, wat leidde tot een enorme toename in populariteit en maakte fietsen toegankelijk voor een breed publiek.

De massaproductie van fietsen aan het einde van de 19e eeuw maakte ze betaalbaarder, en de fiets werd snel een populair vervoermiddel in Nederland. Tegen het begin van de 20e eeuw was fietsen al een vast onderdeel van het Nederlandse leven, mede dankzij het relatief vlakke landschap en de korte afstanden tussen steden en dorpen.

Door de jaren heen is de fietscultuur in Nederland alleen maar sterker geworden, en vandaag de dag staat het land bekend als een van de meest fietsvriendelijke ter wereld, met een uitgebreid netwerk van fietspaden en -faciliteiten.

Doordat fietsen voor ons zo normaal is geworden en we dit voor alles doen vinden wij het dragen van fietshelmen niet handig. Ook vonden wij het niet modieus om een fietshelm op te zetten en zorgen de relatieve korte afstanden die wij fietsen voor een gevoel dat het niet nodig was. 

Maar waarom accepteren we het nu dan wel? Omdat we meer bezig zijn met onze veiligheid, fietshelmen mooier worden, en omdat steeds meer mensen het doen geeft dit een echt sneeuwbal effect.

 

Veiligheid versus Stijl: Een Nieuwe Balans

De weerstand tegen fietshelmen was vaak omdat mensen helmen simpelweg niet stoer vinden. De helmontwerpers van R2 hebben deze uitdaging echter omarmd, met als resultaat een grote keuze aan modellen die zowel mooi als veilig zijn. Van minimalistische ontwerpen tot levendige prints, een helm die niet alleen beschermt maar ook persoonlijkheid uitstraalt.

Het Belang van de Juiste Pasvorm

Het kiezen van de juiste helm is meer dan een kwestie van stijl; het is cruciaal voor effectieve bescherming en daarom belangrijk in jou keuze om een fietshelm kopen. Met enorm veel modelllen  biedt EpicGear.nl altijd wel een voor jou perfect passende heren of dames fietshelm. Door het optimaliseren van de ventilatie, en verstelmogelijkheden zit de helm altijd comfortabel. Samen met normeringen zoals de Europese DIN EN 1078 standaard ( zoals al onze helmen), zorgt ervoor dat je een helm vindt die als gegoten zit en optimale bescherming biedt. Wij kiezen expres niet voor MIPS fietshelmen omdat wij de veiligheid en waarde hiervan nog niet als beter hebben ervaren. 

 

Wanneer is het Tijd voor Vervanging?

Veiligheidsexperts en fabrikanten adviseren de helm elke vijf jaar te vervangen, of onmiddellijk na een val. Schade kan zichtbaar zijn, maar ook onzichtbare impact kan de sterkte van de helm aantasten. Bij EpicGear.nl benadrukken we het belang van regelmatige vervanging en bieden we aanbiedingen aan die de aanschaf van een nieuwe helm na een ongeval vergemakkelijken. 

Het Kiezen van Jouw Perfecte Helm

Bij het kiezen van een helm draait het niet alleen om veiligheid. Comfort, stijl, en gebruiksgemak zijn net zo belangrijk. Vragen zoals "Hoe voelt de helm na langere tijd dragen?" , "Hoe goed ventileert de helm?"  zijn cruciaal. EpicGear.nl helpt je deze afwegingen te maken, met een breed aanbod dat ieders wensen tegemoetkomt. Terwijl de fietshelmcultuur zich verder ontwikkelt in Nederland en België, blijft EpicGear.nl innoveren en informeren. We geloven sterk in een toekomst waarin elke fietser de waarde van een goede helm erkent, niet alleen voor veiligheid maar ook een uiting van persoonlijke stijl. Met ons uitgebreide assortiment aan fietshelmen zijn we er om je te begeleiden naar een veiliger en stijlvoller fietsavontuur en kun jij de mooiste fietshelm 2024 vinden!

Een veilige fietstocht begint bij de juiste uitrusting, en een kwalitatieve helm is daarbij onmisbaar. Bij EpicGear.nl streven we ernaar om elke fietser te voorzien van de best mogelijke bescherming, zonder in te leveren op stijl of comfort. Samen maken we het fietsen veiliger en leuker voor iedereen. Zoek op EpicGear.nl voor de veiligste fietshelm 2024. 

Design en veiligheid in een!

Fietshelm kopen? Zoek door ons uitgebreide assortiment!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »