Het Belang van Fietshelmen: Een Noodzakelijke Veiligheidsmaatregel

  • Geplaatst op
  • Door EpicGear.nl
  • 0
Het Belang van Fietshelmen: Een Noodzakelijke Veiligheidsmaatregel

Het belang van het dragen van een fietshelm, uitgedrukt in cijfers.....

Het Belang van Fietshelmen: Een Noodzakelijke Veiligheidsmaatregel

De laatste jaren is het steeds duidelijker geworden: fietsen zonder helm is simpelweg een risico dat we ons niet kunnen veroorloven. Met de toename van het aantal fietsers op de weg, zien we helaas ook een stijging in het aantal ongelukken met ernstige gevolgen. Op 20 april, de eerste landelijke dag van de fietshelm, stond het belang van deze essentiële veiligheidsmaatregel centraal. Het doel was om iedereen, van jong tot oud, bewust te maken van het belang van een fietshelm.

Volgens recent onderzoek aan het UMC Utrecht kan het dragen van een fietshelm de kans op ernstig hersenletsel met 60% verminderen en de kans op een dodelijk hersenletsel zelfs met 71%. Annemijn Algra, neuroloog in opleiding, benadrukt het belang van bewustwording. Zij hoopt dat het dragen van een helm net zo normaal wordt als het dragen van een veiligheidsgordel in de auto.

De Realiteit op de Spoedeisende Hulp

Op de spoedeisende hulp van het UMC Utrecht merkt men een opvallend patroon: veel oudere slachtoffers van fietsongevallen hebben te kampen met ernstig schedel- en hersenletsel. Dit gebeurt vaak na een ongelukkige remactie, een misrekening van de snelheid, of simpelweg door een stoeprandje. Vooral bij e-bike gebruikers, die vaak geen helm dragen, zijn de gevolgen ernstig.

Ik had een fietsongeluk, dit zijn mijn 6 tips voor na het ongeval | The Bike

De Toename van E-bike Ongevallen

De populariteit van elektrische fietsen heeft de dynamiek op de fietspaden veranderd. Met hogere snelheden en meer senioren op de fiets neemt het risico op ernstige ongevallen toe. Annemijn wijst op de toename van het aantal ongevallen met e-bikes, die vaak leiden tot multitrauma's – een combinatie van schedel-, hersenletsel en andere lichamelijke verwondingen. Een fietshelm kan in deze situaties aanzienlijk bijdragen aan de vermindering van letsel.

Bescherming voor de Toekomst van Onze Kinderen

Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar in het verkeer. Hun hersenen zijn nog in ontwikkeling, wat betekent dat een ongeval tijdens de kinder- of tienerjaren blijvende gevolgen kan hebben. Jan Willem Gorter, hoogleraar kinderrevalidatiegeneeskunde, benadrukt het cruciale belang van helmgebruik voor de jeugd. Hij pleit zelfs voor een mogelijke verplichting, vergelijkbaar met maatregelen in landen zoals Canada.

Drie technieken om veilig op de weg te fietsen – SIROKO CYCLING COMMUNITY

Een Cultuur van Veiligheid Creëren

 

Het is van groot belang dat wij als samenleving het goede voorbeeld geven en helmgebruik normaliseren. Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen die de fiets neemt. We moeten samenwerken om van de fietshelm een standaard onderdeel van onze fietscultuur te maken, net zoals dit succesvol is gebeurd met de skihelm.

Bij EpicGear.nl vinden we het belangrijk dat iedereen, van recreatieve fietsers tot fervente e-bikers, zich veilig en verzekerd voelt op de weg. Daarom kun je bij ons een goedkope fietshelm kopen die toch heel veilig is! Ontdek onze uitgebreide collectie fietshelmen die comfort, stijl en bovenal bescherming bieden. Laten we samen zorgen voor een veiligere fietsomgeving voor iedereen. Lees onze andere blog over hoe je een goede fietshelm kopen!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »